top of page

MEISTÄ

OTA YHTEYTTÄ

Pohjolan Pirtti & Kievari sijaitsee Vuotungissa, noin 34 km päässä Kuusamon keskustasta.

Osoite:
Pohjolan Pirtti | Saarenkyläntie 1 B, Kuusamo
Pohjolan Kievari | Saarenkyläntie 3, Kuusamo
 

+358 40 509 8085

info @ pohjolanpirtti.fi

Matti Pohjola | toimitusjohtaja, osakas | 0400 451 126 | matti @ pohjolanpirtti.fi

Tanja Pohjola | myyntipäällikkö, osakas| 040 554 7361 | tanja @ pohjolanpirtti.fi

 

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

TARINAMME

pp_kiehkura_valk-03.png
pp-vanhat-hiihtajat-8ab5884f.webp

TILAN HISTORIA JA TARINA

Pohjola sijaitsee Vuotungin kylässä, noin puolen tunnin automatkan päässä Rukalta ja ja Kuusamon keskustasta itään. Vuotunki on yksi Kuusamon vanhimpia suomalaisten uudisasukkaitten asuttamia kyliä. Ensimmäiset tarinat tilalta kantautuvat jo 1680-luvulta, jolloin esi-isät hiihtelivät törmälle Sotkamon suunnalta. Vuotungin kylän ja Pohjolan historia Venäjän rajan pinnassa antavat meille monta mielenkiintoista tarinaa kerrottavaksi.

POHJOLAN PIRTTI

Pohjolan Pirtin nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1891 ja on ollut asuttuna aina siitä lähtien, paria sotiemme aikaista evekkoreissua lukuunottamatta.

Kiitos nykyisen isännän isoäidin, Riita-Marin, ovat 1891 luvun hirret edelleen ihailtavissa pirtissä; niitä ei ole koskaan kalkittu, peitetty pinkopahvilla eikä pirttiä ole pirstottu useammaksi huoneeksi. Mikään museo ei vanha rakennuksemme tokikaan ole, jokainen sukupolvi on jättänyt oman jälkensä taloon, mutta vanhan ajan tunnelma on edelleen aistittavissa. Talolla on vanha viisas sielu, ovathan sen hirret olleet olemassa pikkutaimina jo 1500-1600 luvuilla.

Tänä päivänä Pohjolan Pirtti toimii tunnelmallisena ruokailu-, juhla- ja ohjelmapalvelutilana.

Vuotunki Kataja wood by Kriss 280917 (87
_DSC0854.jpg

POHJOLAN KIEVARI

Pohjolan Pirtin naapurissa sijaitseva Pohjolan Kievari on Vuotungin vanhan kansakoulun tiloihin rakennettu tilausravintola ja tapahtumien pitopaikka. Kievarin vanhat hirsiseinät kertovat tarinaa rakennuksen monista vaiheista ja käyttötarkoituksista. Pohjolan Kievari on mainio paikka erilaisten tapahtumien ja perhejuhlien järjestämiseen ympäri vuoden.

Kievarin tarina alkoi vuonna 1907. Tuolloin Pohjolan tilan maita jaettiin perheen viiden veljeksen kesken. Yksi veljistä rakensi vuonna 1912 omalle tontilleen talon, jota hänen poikansa myöhemmin ryhtyivät laajentamaan. Laajennus kävi kuitenkin liian kalliiksi ja talo tontteineen oli myytävä Kuusamon kunnalle.

Kaupungin omistuksessa Kievari on kokenut erilaisia vaiheita: 1930-luvulla rakennuksessa toimi kansakoulu ja toisen maailmansodan aikana siellä suoritettiin ilmavalvontaa. Sodan tuhoilta säästynyt rakennus avasi jälleen ovensa evakosta palaaville koululaisille.

Keväällä 2018 vuosia hiljaiseloa elänyt vanha rakennus palasi jälleen Pohjolan perheen omistukseen. Laajan remontin jälkeen “vanha kansakoulu” on palannut arvoiseensa loistoon. Kunnostetuissa hirsiseinäisissä saleissa on tilaa 80-100 hengelle. Pohjolan Kievarissa voit viettää ikimuistoiset juhlat, maalaisromanttiset häät tai vaikkapa arktiset puutarhajuhlat keskellä talvea!

Tarinamme
bottom of page